Duțu Florinel

FIȘĂ STUDENT DOCTORAND

Nume: Duțu

Prenume: Florinel

Domeniu: Teologie Istorică

Profesor conducător de doctorat: Pr. Prof. Univ. Dr. Mihail Simion SĂSĂUJAN

Titlul tezei: „Politica regimului de stat comunist față de Biserica Ortodoxă Română. Institutul Teologic de Grad Universitar din București 1948-1965

Abstract:

Scopul cercetării este acela de a descoperi și de a reconstitui situația învățământului teologic ortodox superior din România sub regimul comunist, mai exact situația Institutului Teologic de Grad Universitar din București, în perioada 1948-1965.

Situația dificilă în care s-a aflat învățământul teologic ortodox în perioada comunistă trebuie cercetată pentru a avea un tablou complet al istoriei Bisericii Ortodoxe Române în secolul al XX-lea. Dintre problemele cu care s-a confruntat menționăm: Facultatea de Teologie Ortodoxă a fost exclusă din Universitatea din București și a fost transformată în Institut Teologic de Grad Universitar, iar profesori de elită ai teologiei ortodoxe au fost persecutați de Securitate și trimiși în temnițele comuniste (Pr. Dumitru Stăniloae, Teodor M. Popescu etc.).

Având în vedere pasiunea subsemnatului pentru subiectul cercetat, importanța temei pentru istoria contemporană a Bisericii Ortodoxe Române și faptul că o astfel de cercetare nu a mai fost realizată într-o lucrare de doctorat, se justifică alegerea acesteia.

Fotografie:

Lasă un comentariu